Popularita lokálních pivovarů a minipivovarů poslední dobou značně narůstá. Pokud patříte mezi fanoušky tekutého chleba, můžete navštívit například rodinný pivovar Hendrych, který svá piva vaří na okraji města Vrchlabí.
Historie pivovaru Hendrych
Myšlenka rodinného podniku vařícího pivo se ve Vrchlabí zrodila již před 10 lety, tedy v roce 2012. Následovalo hledání vhodných prostor, pořízení prvních zařízení, a ještě v témže roce pivo rodiny Hendrychů měli možnost ochutnat první zákazníci. Postupně se pivovaru dařilo dostávat se do povědomí širší veřejnosti na různých pivních festivalech či jiných společenských akcí. Dnes se pivo Hendrych těší řadě ocenění a certifikátů, a své kvalitní chutí tak dostává i dnes.
Pivovar Hendrych – nabídka piv
Mottem pivovaru Hendrych je příprava hořkého, plného a osobitého piva, a toto krédo se firma snaží přenést právě i do svého nápoje. Základní nabídku tvoří stálý sortiment piv, který je k dostání zejména v plastových PET lahvích o objemu 1 litr či klasických KEG sudech v různých objemech. Některé varianty piva jsou pak i ve skleněných 0,33l lahvích.
Mezi stálou nabídku piv z pivovaru Hendrych patří:
• H8 – spodně kvašené, nepasterizované, nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 3,3 %, vhodné například při náročné práci či po fyzickém výkonu
• H10 – světlé, spodně kvašené pivo s obsahem alkoholu 4 %, hořkost 39 IBU, lehké, příjemně pitelné pivo
• H11 – spodně kvašené, nepasterizované, nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 4,7 %, hořkost 48 IBU, komplexní a vyzrálá chuť s vyšší hořkostí
• H13 – spodně kvašené, nepasterizované, nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 5,5 %, hořkost 60 IBU, využití speciálních sladů dodávajících karamelovou chuť
• H16 ALE – svrchné kvašené, nepasterizované, nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 7,5 %, hořkost 64 IBU, uvařeno ze dvou druhů sladu a tří druhů chmele
Z nabídky exkluzivních piv, které v minulosti sládek pivovaru Hendrych připravil, jmenujme například:
• H11 SINGLE HOP CZECH IPA – speciál z léta roku 2017, svrchně kvašené pivo chmelené českým chmelem jedné odrůdy, chmeleno za studena pro výraznější aroma
• H12 SMOKY WEIZEN – speciál roku 2017, svrchně kvašené pšeničné pivo, výrazná vůně hřebíčků, kouře a kvasnic s vyšší hořkostí
• H13 KRNAP ALE – aktuální speciál, poprvé uvařen na počest 55. výročí založení národního parku, specifická vůně lesa a borového jehličí
• H14 BOCK – speciál podzimu 2018, spodně kvašené polotmavé pivo dle německého vzoru, hutná, plná chuť ideální pro podzimní dny
Celkově pak sortiment pivovaru čítá desítky dalších piv, z nichž se řada z nich objevuje v určitých časových intervalech v průběhu roku formou limitovaných edic speciálních várek.
Kvalita péče (nejen) o pivo v pivovaru Hendrych
Specificitou rodinného pivovaru Hendrych je osobitý přístup k zajištění vaření piva té nejvyšší jakosti. Tento cíl se ve Vrchlabí snaží naplnit garancí několika cílů, které si pro výrobu piva vytyčili, například:
• skladování ve tmě a teplotě v rozmezí 5 až 10 °C
• využití optimálního tlaku v aparaturách (2,5–3,5 bar) a specifického tlačného plynu (směs dusíku a CO2)
• profesionální sanitace veškerého zařízení, časté proplachy vodou včetně mytí skla
• čepování do vychlazeného, vlhkého skla ve správném sklonu
Pivovar Hendrych a kultura
Pivovar Hendrych se mimo výroby piva zaměřuje také na propagaci svých výrobků na nejrůznějších společenských a kulturních akcích. V minulosti se tak účastnil například Krkonošských pivních slavností, oslav nejrůznějších výročí či festivalů. Pivovar Hendrych také často pořádá nejrůznější soutěže, ve kterých mohou milovníci piva vyhrát velmi zajímavé ceny z produkce firmy Hendrych. Ve Vrchlabí se tak snaží majitelé pivovaru již 10 let dokazovat, že kvalitní, řemeslné pivo je tou nejlepší odměnou za poctivě odvedenou práci.
foto: facebook.com / Pivovar Hendrych