Budějovický Budvar je známým tuzemským pivovarem. Jaká byla jeho cesta k dnešní popularitě a celé řadě věrných příznivců pěnivého moku napříč světem?
Budějovický Budvar – počátky historie
Budějovický Budvar je státním podnikem, který pochází z Českých Budějovic. Ve srovnání s konkurenčními pivovary byl jeho vznik odlišný. Došlo k němu konkrétně roku 1966, a to výměrem tehdejšího ministerstva potravinářského průmyslu.
První snahy začít vařit v tomto městě pivo však mají hlubší kořeny. Novodobá historie konkrétně sahá na konec 19. století. České Budějovice se v té době ocitly v nelehké situaci. Zdejší obyvatelstvo totiž bylo národnostně smíšené a ekonomiku města ovládaly německé podniky.
Tehdy platný volební řád voliče rozlišoval na základě majetku a výše odváděných daní. Češi proto s žádnou převahou počítat nemohli a jejich zastoupení na radnici bylo nulové. Skrze ekonomický vliv bylo proto potřeba posílit i politické pozice. Tehdejší němečtí zaměstnavatelé tak vytvořili tlak, který vedl v ryze „českou“ odpověď v podobě založení Českého akciového pivovaru.
Jeho založení sice nebylo bez komplikací a provázely jej četné politické rozmíšky, nicméně již roku 1895 se zde skutečně mohlo začít vařit pivo. Budějovický Budvar se následně stal přímým nástupcem akciového pivovaru.
Podíváme-li se však na pivovarnickou tradici tohoto koutu naší vlasti ještě podrobněji, musíme pro úplnost ještě uvést, že i samotný akciový pivovar navázal na tradici dávnější. Pivo se totiž v Českých Budějovicích vařilo dokonce už ve 13. století.
Budějovický Budvar – pivo z Čech na cestě do světa
Na tuto historickou tradici se v letech následujících podařilo navázat s mimořádným úspěchem. Už v roce 1896 se pivu z Českých Budějovic zadařilo na hospodářské výstavě a výstavě lékárnické v Praze. V roce 1897 pak zástupci pivovaru zdárně vybojovali zlatou medaili na potravinářské výstavě ve Stuttgartu.
V roce 1872 započal export výrobků do Severní Ameriky. A právě se začíná datovat počátek vleklého sporu o ochrannou známku. Věhlas budějovického piva a evropských výrobků obecně přivedl dvojici podnikatelů německého původu C. Conrada a A. Buschek k tomu, aby se alespoň názvem Budweiser pokusili přiblížit evropské kvalitě.
Následně ji navíc propůjčili koncernu Anheuser-Busch. Ten pod touto značkou pivo vyráběl a vařil a pochopitelně si mínil i registrovat ochrannou známku, a to v roce 1907. Tento krok však nezůstal ze strany budějovického pivovaru bez odezvy a řadu let pak se střídavými úspěchy docházelo k soudním sporům.
V roce 1930 přichází další mezník v podobě registrace ochranné známky Budvar. Ta se používala pro exportní 12° světlý ležák. Značný mezinárodní úspěch nakonec rozhodl i o tom, že se označení Budvar rozhodnutím správní rady začlenilo i do názvu pivovaru.
Budějovický Budvar – současnost
Cenné duševní vlastnictví se nakonec rozrostlo na více než 380 ochranných známek registrovaných celkem ve 101 zemích světa. Z Budějovického Budvaru se tak bez nadsázky stal jeden z národních klenotů.
Napříč lety se zároveň podařilo sládkům v Českých Budějovicích uchovat tradiční kvalitu a typickou chuť piva Budweiser Budvar. A spotřebitelé se za to pivovaru jednoznačně odměnili svou přízní. V roce 2004 se dokonce Budějovický Budvar stal druhým největším exportérem piva u nás.
Úspěšnost dokládají i další čísla. V roce 2007 činil výstav piva 1 253 000 hektolitrů. Budějovický Budvar lze v dlouhodobém měřítku označit za jeden z vůbec nejúspěšnějších potravinářských podniků v Česku.
Pilíře, které dělají pivo z Českých Budějovic tím, čím je dnes, jsou tři. Jedná se jednak o výhradní výrobu právě v tomto městě. Spotřebitel tak vždy má záruku budějovického originálu. Neméně důležité jsou i vstupní suroviny, které tvoří hlavně chmel vysoké kvality, moravský slad a jedinečná voda pocházející z vlastních artéských studní. Poté pivo zraje v ležáckých tancích, aby se plně rozvinula jeho chuť.
foto: facebook.com / Budějovický Budvar